Motorvliegen

Opleiding tot privaat piloot

Opleiding 6 oktober 2018

Onze opleiding tot privaat piloot start dit jaar op zaterdag 6 oktober 2018. Contacteer ons voor meer informatie en inschrijvingen.

Voorwaarden

U stelt zich uiteraard de vraag aan welke voorwaarden men moet voldoen om te kunnen leren vliegen. Wel eigenlijk iedereen tussen 15 en 77 jaar. U moet weliswaar aan enkele fysische en psychische voorwaarden voldoen maar daarvoor is men dan ook onderworpen aan opgelegde medische onderzoeken. Verder volstaat het een gezonde wilskracht en motivatie. Enige technische aanleg zal u zeker nuttig van pas komen. Doch kortom iedereen die consequent een auto kan besturen kan ook leren vliegen.

Discipline en een niet aflatende vorm van perfectionisme maken van u de betere piloot. Eén van de mooie dingen aan het vliegen is immers dat je nooit volleerd raakt. Dit maakt onze hobby ook zo interessant. U wordt het dus ook nooit moe.

Hoe begin je eraan?

Wat indien u de beslissing genomen hebt de opleiding te starten? De allereerste stap heeft u al gedaan, namelijk inlichtingen inwinnen. Deze informatie moet u helpen de eerste vragen te beantwoorden, aarzel echter niet om al uw openstaande vragen te stellen vooraleer u zich ook maar tot iets engageert.

Medisch onderzoek

De volgende stap is het medisch onderzoek. U kunt het aanvraagformulier krijgen in de club.
Het onderzoek wordt georganiseerd, op afspraak, in het Provinciaal Geneeskundig Centrum van uw provincie. U zult ondermeer een ophtalmologisch onderzoek, radiografie, NKO, FEG en een algemeen geneeskundig onderzoek moeten ondergaan. Voor een normaal gezonde persoon is dit onderzoek geen probleem.
Indien u slaagt voor dit medisch onderzoek zal het Bestuur der Luchtvaart te Brussel u verzoeken een 2 tal pasfoto’s en een Bewijs van goed zedelijk gedrag op te sturen. Vervolgens krijgt u uw leervergunning en uw persoonlijk vliegboek thuis toegestuurd. Met deze documenten kan je meteen aan de slag.

Leervergunning

Vanaf u in het bezit bent van een geldige leervergunning kan u beginnen met vlieglessen te nemen. Een voorafgaande theoretische cursus is NIET vereist. Wij hebben trouwens de ervaring dat je beter al gevlogen hebt alvorens met de theorie lessen te beginnen. Kwestie van te begrijpen waarover het gaat in die boeken.
Een leervergunning is maximaal 2x2 jaar geldig. Je maakt een afspraak met je Instructeur, je reserveert een clubvliegtuig en wanneer het weer het toelaat is eindelijk de eerste vlucht aangebroken. Je behoort nu tot de wonderlijke wereld van de luchtvaart.

Opleiding

Onze eerste kennismaking is achter de rug en uw eerste vlucht is u echt bevallen, u kan nauwelijks wachten om verder te gaan. De instructeur heeft u al aardig bijgebracht hoe u het vliegtuig start, u hebt al uw eigen CHECKLIST en het rechtdoor vliegen begint ook al aardig te lukken.
Na ongeveer 10 a 15 uur vliegen met de instructeur bent u bekwaam om uw eerste SOLO vlucht uit te voeren. Ja, na slechts 10 tot 15 uur training met de instructeur maakt u uw eerste vlucht alleen aan boord in de directe omgeving van het vliegveld! Een ervaring die u nooit meer zal vergeten.

Ondertussen zal u door te vliegen al heel wat theoretische kennis opgedaan hebben. U betrapt zichzelf erop dat u al aardig wat luchtvaartafkortingen hebt opgenomen. Toch wordt het na uw eerste solovlucht tijd om in de boeken te duiken. U kunt trouwens pas het praktisch examen afleggen wanneer u geslaagd bent voor de theorie. De theorie bestaat uit volgende vakken:

U kunt voorbereiden op het examen door middel van zelfstudie of door de regelmatig door de club ingerichte cursussen mee te volgen.
Het examen vindt plaats op het Bestuur der Luchtvaart te Brussel. Om te slagen moet u 75% behalen en op ieder vak.

Meer informatie over onze nieuwe theoretische opleiding privaatvliegtuig bestuurder.

Vergunning privaat piloot

U bent intussen geslaagd in de theorie, u hebt al aardig wat gevlogen rond het vliegveld, u hebt samen met uw instructeur enkele andere vliegvelden bezocht en u hebt al enkele solo navigatie vluchten uitgevoerd. In totaal hebt u nu een minimum aan 40 à 50 uren ervaring.
Wanneer de instructeur vindt dat u klaar bent, kan u het praktisch examen aanvragen. Een examinator van het Bestuur der Luchtvaart komt naar de Keiheuvel of u gaat naar een vooraf bepaald naburig vliegveld en slaagt voor het examen privaat piloot.

Deze vergunning laat u toe over het nationale en internationale grondgebied te vliegen met passagiers op toestellen waarvoor u bevoegd bevonden werd door een instructeur. De vergunning is gekoppeld aan uw medische geschiktheid voor wat de geldigheidsduur aangaat. Uw medische geschiktheid moet ten laatste na twee jaar gecontroleerd worden.